ניתוחי כריתת רחם \ צוואר הרחם \ שחלות
* לא משנה איזה טיפול \ ניתוח את עוברת הכי חשוב תמיד להעביר את הניירת לרופא משפחה .
כריתת רחם היא הליך כירורגי להסרת הרחם לא תוכלי יותר להיכנס להריון לאחר הניתוח.
כריתת רחם עשויה להיות מומלצת לסוגי סרטן אלה: סרטן צוואר רחם, סרטן שחלות, סרטן החצוצרות, סרטן הרחם (רחם). אם הסרטן התפשט והגיע לשלב מתקדם, כריתת רחם עשויה לא להיות אפשרות כטיפול.
ישנן דרכים שונות לבצע כריתת רחם. הניתוח שתבצעי יהיה תלוי בסיבה לניתוח ובכמה מהרחם ומערכת הרבייה שלך ניתן להשאיר בבטחה במקום.
כריתת רחם מוחלטת
במהלך כריתת רחם מלאה, הרחם וצוואר הרחם (צוואר הרחם) מוסרים. כריתת רחם מלאה היא בדרך כלל האופציה המועדפת על פני כריתת רחם תת-סה"כ, שכן הסרת צוואר הרחם פירושה שאין סיכון לפתח סרטן צוואר הרחם במועד מאוחר יותר.
כריתת רחם תת-טוטלי
כריתת רחם תת-טואלית כוללת הסרת הגוף הראשי של הרחם והשארת צוואר הרחם במקומו. הליך זה אינו מבוצע לעתים קרובות מאוד. אם צוואר הרחם נשאר במקומו, עדיין קיים סיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם ועדיין יהיה צורך בבדיקת צוואר הרחם רגילה.
כריתת צוואר הרחם
אם יש לך סרטן צוואר הרחם, סרטן השחלות או סרטן הרחם (רחם), ייתכן שימליץ לך להסיר את צוואר הרחם כדי לעצור את התפשטות הסרטן. גם אם אין לך סרטן, הסרת צוואר הרחם מסירה כל סיכון לפתח סרטן צוואר הרחם בעתיד.
אם הסירו את צוואר הרחם, בדיקות הפאפ התקופתיות צריכות להלקח מהנרתיק או הפות. אם לא הסירו את צוואר הרחם, תצטרך להמשיך לבצע בדיקת צוואר הרחם באופן קבוע.
הסרת השחלות (סלפינגו-אופורקטומיה)
המכון הלאומי למצוינות בבריאות וטיפול ( NICE) ממליץ להסיר את השחלות של אישה רק אם קיים סיכון משמעותי למחלה קשורה, כגון סרטן השחלות.
אם יש לך היסטוריה משפחתית של סרטן השחלות או השד, ייתכן שתמליץ להסיר את השחלות כדי למנוע ממך לחלות בסרטן בעתיד.
חשוב לדבר עם האונקולוג על היתרונות והחסרונות של הסרת השחלות שלך. אם השחלות שלך יוסרו, גם החצוצרות שלך יוסרו. אם כבר עברת את גיל המעבר או שאת קרובה אליו, ייתכן שתמליץ על הסרת השחלות ללא קשר לסיבה לכריתת רחם. זאת כדי להגן מפני האפשרות של התפתחות סרטן השחלות.
חלק מהמנתחים חושבים שעדיף להשאיר שחלות בריאות במקומן אם הסיכון לסרטן השחלות קטן - למשל, אם אין היסטוריה משפחתית של המצב. סיבה לכך היא שהשחלות מייצרות מספר הורמונים נשיים שיכולים לסייע בהגנה מפני בעיות בריאות כגון עצמות חלשות (אוסטיאופורוזיס). להם גם תפקיד בתחושות התשוקה והנאה מינית.
כריתת רחם רדיקלית
כריתת רחם רדיקלית מבוצעת בדרך כלל כדי להסיר ולטפל בסרטן בשילוב טיפולים אחרים או כאשר טיפולים כגון כימותרפיה והקרנות, אינם מתאימים או לא עבדו.
במהלך ההליך הרחם וצוואר הרחם מוסרים, יחד עם: החצוצרות, חלק מהנרתיק, שחלות, בלוטות לימפה.
ישנן 3 דרכים בהן ניתן לבצע את הניתוחים:
1. כריתת רחם לפרוסקופית
ניתוח לפרוסקופי ידוע גם כניתוח חור מנעול. זוהי הדרך המועדפת להסיר את האיברים והרקמות שמסביב של מערכת הרבייה. במהלך ההליך, צינור קטן המכיל טלסקופ (לפרוסקופ) ומצלמת וידאו זעירה יוכנס דרך חתך קטן (חתך) בבטן שלך. זה מאפשר למנתח לראות את האיברים הפנימיים שלך. לאחר מכן מוחדרים מכשירים דרך חתכים קטנים אחרים בבטן או בנרתיק שלך כדי להסיר את הרחם, צוואר הרחם וכל חלק אחר של מערכת הרבייה.
2. כריתת רחם נרתיקית
במהלך כריתת רחם נרתיקית, הרחם וצוואר הרחם מוסרים דרך חתך שנעשה בחלק העליון של הנרתיק. מכשירי ניתוח מיוחדים מוחדרים לנרתיק על מנת לנתק את הרחם מהרצועות המחזיקות אותו במקומו. לאחר הוצאת הרחם וצוואר הרחם, החתך יתפור. ביצוע הפעולה נמשך בדרך כלל כשעה.
כריתת רחם נרתיקית מועדפת בדרך כלל על פני כריתת רחם בטן מכיוון שהיא פחות פולשנית וכרוכה בשהייה קצרה יותר בבית החולים. גם זמן ההחלמה נוטה להיות מהיר יותר.
3. כריתת רחם עם פתיחת בטן
במהלך כריתת רחם בטן, ייעשה חתך בבטן . זה יתבצע אופקית לאורך קו הביקיני שלך, או אנכית מהטבור שלך לקו הביקיני. בדרך כלל ישמש חתך אנכי אם יש שרירנים גדולים (גידולים שאינם סרטניים) ברחם שלך, או עבור סוגים מסוימים של סרטן.
כריתת רחם עם פתיחת בטן עשויה להיות מומלצת אם הרחם שלך מוגדל על ידי שרירנים או גידולי אגן ולא ניתן להסיר אותו דרך הנרתיק שלך. זה עשוי להיות מומלץ גם אם יש צורך להסיר את השחלות יחד עם הרחם.
מיד לאחר הניתוח:
· בניתוח : חשוב לבקש לפגוש את המרדים שיהיה נוכך בניתוח – רוב הבתי חולים לא יכולים להתחייב מייהיה בחדר ניתוח ביום המיועד אז אל תפתחו הרבה צפייה . אבל חשוב לבקש.
·
כאשר את מתעוררת :
-
עדיין תהיי מחוברת לקטטר - צינור קטן שמנקז שתן משלפוחית השתן שלך לתוך שקית איסוף.
-
יכול להיות שתהיה צינורית ניקוז בבטן - צינורות אלה בדרך כלל נשארים במקומם במשך 1 עד יומיים
-
פד גזה שהוכנסה לנרתיק שלך (אם עברת כריתת רחם נרתיקית) כדי למזער את הסיכון לדימום -בדרך כלל נשאר במקום במשך 24 שעות
-
ייתכן גם שתרגישי לא בנוח ותרגישי שאת צריכה לתת צואה – אל תשתחררי מהבית חולים לפני שעשית קקי – לא משנה מה אומרים לך עצירות זה הסיוט .
-
למחרת הניתוח, יעודדו אותך לצאת להליכה קצרה זה עוזר לדם שלך לזרום כרגיל, ומפחית את הסיכון להיווצרות סיבוכים, כגון קרישי דם ברגליים (פקקת ורידים עמוקים). פיזיותרפיסט עשוי להראות לך איך לעשות כמה תרגילים כדי לעזור לתנועתיות שלך.
-
תבקשי הפנייה לפזיוטרפיה לרצפת האגן דרך הקופה שלך - כמה תרגילי שרירי רצפת האגן כדי לעזור בהתאוששות
-
בדרך כלל התפרים יוסרו 5 עד 7 ימים לאחר הניתוח
זמן ההחלמה :
-
משך הזמן שייקח עד שתהיי בריאה מספיק כדי לעזוב את בית החולים תלוי בגילך וברמת הבריאות הכללית שלך.
-
אם עברת כריתת רחם נרתיקית או לפרוסקופית, ייתכן שתוכל לעזוב בין 1 ל-4 ימים לאחר מכן.
-
אם עברת כריתת רחם עם פתיחת בטן, בדרך כלל יעברו עד 5 -7 ימים לפני השחרור.
-
ייתכן שתתבקשי להגיע בעוד 4 עד 6 שבועות לביקורת אצל הרופא המנתח.
-
זה לוקח בערך 6 עד 8 שבועות להתאוששות מלאה לאחר כריתת רחם עם פתיחת בטן.
-
זמני ההחלמה לרוב קצרים יותר לאחר כריתת רחם נרתיקית או לפרוסקופיה.
-
בזמן הזה כדאי לנוח כמה שיותר ולא להרים שום דבר כבד, שרירי הבטן והרקמות שמסביב צריכים זמן להחלים.
-
אם את גרה לבד חשוב לציין את זה בבית החולים ולהגיש בקשה לשירותים מיוחדים בביטוח הלאומי
תופעות לוואי
לאחר כריתת רחם, עלולות להיות לך כמה תופעות לוואי
גיל המעבר כירורגי
אם הנך עומדת לעבור\עברת כריתת רחם מלאה או רדיקלית המסירה את השחלות שלך, תחוי את גיל המעבר מיד לאחר הניתוח, ללא קשר לגילך. זה ידוע כמנופאוזה כירורגית.
אם כריתת רחם משאירה את אחת מהשחלות או את שתיהן שלמות, יש סיכוי שתחווי את גיל המעבר תוך 5 שנים לאחר הניתוח.
טיפול הורמונלי חלופי ( (HRT) משמש בדרך כלל כדי לעזור עם תסמיני גיל המעבר המתרחשים לאחר כריתת רחם.
טיפול הורמונלי חלופי (HRT)
ייתכן שיציעו לך טיפול הורמונלי לאחר הסרת השחלות. זה מחליף חלק מההורמונים שהשחלות שלך נהגו לייצר ומקל על כל תסמיני גיל המעבר.
כמות ההורמונים שאישה מייצרת יכולה להשתנות מאוד, וייתכן שתצטרך לנסות מינונים ומותגים שונים של HRT לפני שתמצא אחד שמרגיש מתאים. אין זה סביר שה-HRT שמוצע לך יתאים בדיוק להורמונים שהשחלות שלך ייצרו בעבר.
לא לכולם מתאים טיפול הורמונלי. לדוגמה, זה לא מומלץ לנשים עם גן תלוי הורמון של סרטן שד או מחלת כבד.
הפרעות במעיים ושלפוחית השתן - ייתכנו שינויים מסוימים בתפקודי המעיים ושלפוחית השתן שלך בעת ההליכה לשירותים. חלק מהנשים מפתחות דלקות בדרכי השתן או עצירות. חשוב לעדכן את הצוות הרפואי בכל אי נוחות ושינוי.
מומלץ לשתות הרבה נוזלים ולהגדיל את הפירות והסיבים בתזונה כדי לעזור בתנועות המעיים ושלפוחית השתן.
-עדיף לעות את היציאה הראשונה לפני שמשתחררים מהבית חולים.
הפרשות מהנרתיק
לאחר כריתת רחם, תחוו קצת דימום והפרשות מהנרתיק. היא עשויה להימשך עד 6 שבועות. תגשי למיון אם את חווה דימום נרתיקי כבד (פד לילה כל שעתיים) או יש לך הפרשות בעלות ריח חזק.
תסמיני גיל המעבר
אם השחלות שלך מוסרות, בדרך כלל תחוו תסמינים חמורים של גיל המעבר לאחר הניתוח.
אלה עשויים לכלול: גלי חום, חֲרָדָה, בכי, דִכָּאוֹן, הזעת ייתר\ זיעת לילה, יובש בנרתיק, בעיות שינה (נדודי שינה), עייפות*תחליפי הורמון מסייעם לבעיות אלו.
השפעות רגשיות
את עלולה להרגיש תחושת אובדן ועצב לאחר כריתת רחם. חלק מאיתנו עלולות להרגיש תחושת אובדן מכיוון שאנחנו לא יכולות להביא ילדים לעולם או להרגיש פחות "נשיות" מבעבר. במקרים מסוימים, כריתת רחם יכולה להיות טריגר לדיכאון. חשוב להיות מלווה על ידי פסיכולוג לאחר הגילוי וכמה זמן לאחר סיום הטיפולים. לפעמים זה מרגיש כלא כלום אבל זה המון !
